RSS
 

Spordan keyif almanın 23 yolu

08 Jul

Aslında düzenli spor yapmayı siz de istiyorsunuz ama araya hep bir engel giriyor değil mi? İtiraf edin spor yapmak çoğu zaman işkence gibi geliyor… Sayfamızda yeralan önerilerle sporu ertelemek için artık bahaneniz kalmayacak!

1. HEDEF KOYUN
Spor eğitmenleri ve spor psikologları “gerçekten düzenli spor yapmak istiyorsanız hedeflerinizi belirleyin ve bunlardan şaşmayın” diyor. Hatta bunu yazılı hale getirmenizi öneriyorlar. Böylece motivasyonunuzu da arttırmış olacaksınız. Sağlıklı olmak, güç kazanmak, stresle başa çıkmak, eski dar pantolonunuza yeniden girebilmek… Hangisi olursa olsun ‘mantra’ gibi kendinize sürekli tekrar edeceğiniz hedeflerinizden asla vazgeçmeyin.

2. UZAĞA GİTMEYİN
Yarım saatlik bir ders için şehrin öbür ucundaki spor merkezine gitmeye çalışmak hiç de akıllıca bir şey değil. İşi zorlaştırmamalı, evinize en yakın spor merkezine gitmeli, spor çantanızı her zaman hazır tutmalısınız. Arabada veya ofiste bulunduracağınız çanta sayesinde iş çıkışında direkt spor yapmaya gidebilirsiniz. Unutmayın sadece disiplinli olanlar bu işte başarılı olabilir!

3. STRESİ ORTADAN KALDIRIN
“İşim inanılmaz yoğun”, “çocuklardan vaktim kalmıyor” gibi bahanelerin ardına sığınarak spor derslerini asmayın! ‘Vaktim yok’ diye bir şey olamaz. Haftalık düşünüp, iyi bir plan yapar ve buna sadık kalırsanız sorununuz kalmaz. Örneğin salı akşamı programınızda, saat 20.00’de yoga dersi gözüküyorsa, başka bir şey yapmayı aklınıza bile getirmemelisiniz!

4. HER ŞEY BİR TATİLLE BAŞLAYABİLİR
Son yıllarda deyim yerindeyse moda olan spor kampları, sizi spora teşvik etmekte çok başarılı olacak. Bu bir yoga kampı ya da teknede tatil yaparak devam edebileceğiniz bir yelken kursu olabilir. Ülkemizde özellikle yaz aylarında bu tür spor kampları son yıllarda çok revaçta.

5. KAFA DENGİ ARKADAŞ EDİNİN
İster yüzme ister kürek çekme olsun, spor yaparken kafanıza uygun bir de arkadaş buldunuz mu hem eğlenir hem de daha iyi motive olursunuz. En iyisi, bu konuda oldukça istekli bir partner bulmak. Böylece kaytarmaya bile kalksanız partneriniz bu fikri aklınızdan çıkarmanızı sağlayacak.

6. OLUMLU DÜŞÜNÜN
Olumlu düşünerek modunuzu iyi yönde etkileyebilirsiniz. Sevdiğiniz bir müzik eşliğinde hareket etmek veya spor yaparak geçirdiğiniz keyifli dakikaları hatırlamak sizi spora devam etmek için kamçılayacak.

7. SINIRLARI BELİRLEMELİSİNİZ
‘Formumu düzeltmek için mutlaka bir şey yapmalıyım’ yerine ‘önümüzdeki 6 hafta boyunca haftada 3 kez fitness derslerine katılacağım’ ya da ‘her gün 7 km yürüyeceğim’ demeniz hedefi tutturmak açısından daha etkili.

8. ÖNEMLİ OLAN KEYİF ALMAK
Koşmak, step- aerobik dersleri veya dakikalarca koşu bandında yürümek… Eğer bu size işkence gibi geliyorsa, spor yapmanın daha keyifli yolları da da var. Böylelikle spor yaptığınızı bile anlamazsınız. Dans etmek, frizbi oynamak, sutopu, bowling, badmington keyif alacağınız sporlardan. Önemli olan en az 20 dakika boyunca hareket etmek… Ayrıca bu sporların bir çoğunu çocuklarınızla paylaşıp, ailece keyifli anlar yaşayabilirsiniz.

9. KENDİ KENDİNİZİ MOTİVE EDİN
Spordan geldiniz, hemen bir duş aldınız. Vücudunuz tatlı bir yorgunluk içinde ama kendinizi güçlü, mutlu ve canlı hissediyorsunuz. Spor salonuna ayaklarınızın geri geri gittiği günler bu anları hatırlayarak, kendinizi motive edin.

10. ÖĞLE ARASINDA SPOR
Öğlenleri arkadaşlarınızla bir araya gelin ve haftada bir (iki de olabilir) saatinizi yoga, tai chi gibi bir egzersize ayırın. Bu hem ‘takım’ ruhunu körükleyecek hem de fit olmanızı sağlayacak. Masa başına döndüğünüzde kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Ailesi ve işi arasında mekik dokuyan bayanlar için ideal.

11. AYNI SAATLERDE SPOR YAPIN
Herkesin ritmi farklı. Bazıları sabah çok erken saatlerde spor salonuna koşabilirken bazıları için akşam spor yapmak uykusuzluğa sebep olabilir! Bu yüzden kendi biyoritminize göre, size uygun spor saatini belirlemeli ve egzersizinizi hep bu saatte yapmalısınız. Böylelikle yaptığınız spordan daha çok verim alacaksınız.

12. ÖNEMLİ OLAN NİCELİK DEĞİL NİTELİK!
Hızlıca 3 set mekik çekeceğinize, yavaş ama ‘farkında olarak’ 2 set daha basit bir egzersizi yapmanız çok daha etkili olacaktır. Zira zoraki yapılan egzersizlerde ‘bir an önce’ bitirme kaygısıyla sporu ‘angarya’ haline getirme riski var! Önemli olan her zaman kalitedir unutmayın.

13. FIRSATLARI DEĞERLENDİRİN
Ofisteki kahve molasında şınav çekebilirsiniz. Bu; göğüs kaslarınızı ve trisepslerinizi geliştirecek. Bunun için masadan bir metre uzakta durun. Gergin kollarla masanın kenarına tutunun. Ayaklarınız bitişik, bacaklarınız gergin olsun. Nefes alın ve gövdenizi öne doğru eğin. Kollarınızı 90 derece oluşturacak şekilde bükün. Nefes verirken eski pozisyonunuza dönün.

15 kez tekrarlayın.

14. BAŞKASINI DÜŞÜNÜN
Spor yaparken çok sevdiğiniz veya size iyilik yapmış olan birini düşünün. Çalışmanızı ona ithaf edin. Böyle olumlu düşünmek hem konsantrasyonunuzu hem de tahammül gücünüzü arttırır!

15. MORALİNİZİ BOZMAYIN
Eyvah, tartı takıldı! İstediğiniz kilo değişikliğini elde edemiyorsanız demoralize olmayın. Uzmanlar ilk birkaç adım sonrasında kilo kaybının durmasını normal olarak nitelendiriyor. Böyle bir durumda ya egzersiz programını güçlendirin ya da vücudunuza konsantre olun. Uzun vadede başarılı olabileceğinizi unutmayın.

16. HANGİ FİTNESS TİPİSİNİZ?
Takım sporları mı yoksa bireysel sporlar mı size uygun? Bunu internet üzerinde bulabileceğiniz testlerle de ölçebilirsiniz. Ama en doğrusu kendinize dürüst olmanız ve hangi spor türünün size uygun olduğuna karar vermeniz.

17. EKİPMAN İÇİN CİMRİLİK YAPMAYIN
Spor yaparken ekipmanın kaliteli olması önemli. Özellikle rahat bir ayakkabı ve rüzgar geçirmeyen, kolay hareket etmeyi sağlayan kıyafetlerle spor keyif haline gelir. Bu yüzden cimrilik etmeyin! Gerekirse indirim zamanlarını takip edin.

18. GERÇEKÇİ OLUN
Araştırmalar gösteriyor ki fitness salonlarına üye olanların yüzde 30-50’si birkaç ay sonra havlu atıyor! Bunun en büyük sebebi beklentinin yüksek olması! Kısa zamanda çok büyük sonuçların beklenmesi… Oysa gerçekçi olup ‘olabilecek’ hedefler koymak hem moral düzeltir hem de başarıyı getirir.

19. ISRARCI OLMAYIN…
Bazen egzersize ara vermek için geçerli nedenleriniz olabilir. Örneğin başınız ağrıyorsa koşmak yerine yoga yapabilirsiniz. Ya da egzersiz saatinizi değiştirebilirsiniz.

20.‘BEN BUNA DEĞERİM…’
Haftada 3 kez koşmak, yüzmek ya da bisiklete binmek pek çok olumlu etkiye sahip. Bunu pek çok araştırma doğruluyor. Kaslar harekete geçiyor, nefes düzene giriyor, kalp güçleniyor. Ayrıca daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak da spor yapmak için iyi bir neden. Biraz reklam anonsu gibi olacak ama siz buna gerçekten değersiniz!

21.DEĞİŞİMİ OYUN HALİNE GETİREBİLİRSİNİZ
Haftalarca hep aynı şeyi yapmanız gerektiğini kim söyledi? Kimi zaman koşabilir, canınız sıkıldığında bisiklete binebilir veya yüzmeye gidebilirsiniz. Sıkıntı duyduğunuz durumlarda egzersizin türünü değiştirmek sizi monotonluktan da kurtaracak!

22. KULAKLARINIZI TIKAYIN
Jogging sırasında tanıyın veya tanımayın insanların laf atmalarına maruz kalıyor ve doğal olarak rahatsızlık duyuyorsanız kolayı var. Kulağınıza müzikçalarınızı takın ve etrafın sözlerine aldırış etmeyin!

23. KİŞİSEL EĞİTMEN EDİNEBİLİRSİNİZ
Düzenli spor yaparken ufak tefek hatalar da yapıyor olabilirsiniz. Bunları önlemenin ve egzersizden maksimum fayda sağlamanın yolu kişisel bir spor eğitmeni edinmekten geçiyor. Pek çok spor merkezi, isterseniz bu imkanı sunuyor…

Kaynak: hurriyet.com.tr

Kaynak : http://onlinesaglik.blogspot.com/2007/11/spordan-keyif-almann-23-yolu.html

Bu yazı toplamda 1482, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

 
No Comments

Posted in SAĞLIK

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.