RSS
 

Kalp Krizinde Erken Müdahale Önemli

13 Jul

Kalp Krizinde Erken Müdahale Önemli

Kalp Krizinde Erken Müdahale Önemli
Ölümlerin çoğu, belirtilerin ortaya çıktığı ilk 1 saatte oluyor.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Akın, kalp krizi ölümlerinin yüzde 40 ile 65′inin, kriz belirtilerinin ortaya çıkmasından itibaren 1 saat içinde ve hastaneye ulaşmadan gerçekleştiğini bildirdi.
Prof. Dr. Akın, yaptığı yazılı açıklamada, kalp krizine bağlı ölümlerin ya da kriz sonrası kalpte kalıcı hasar oluşmasının önlenmesinde hastaya erken müdahalenin büyük önem taşıdığını belirtti.


Bunun için kalp krizi belirtileri konusunda toplumun bilinçlenmesinin önemine işaret eden Prof. Dr. Akın, “Kalp krizine bağlı ölümlerin yüzde 40-65′i, kalp krizi belirtilerinin başlamasından itibaren 1 saat içinde hastaneye ulaşmadan gerçekleşiyor. Hastaların ve hasta yakınlarının bu konuda bilgilendirilmeleri ve yapacakları ilk müdahale mevcut ölüm oranlarını azaltacağı gibi kriz sonunda vücutta oluşacak zararları da ortadan kaldıracaktır.” diye konuştu.

Prof. Dr. Akın, hastalığın belirtileri konusunda şunları söyledi:
“Kalp krizinin en önemli belirtisi göğüs ağrısıdır. Bu ağrı, göğsün sol tarafında yaygın, basıcı, ezici, yanıcı ve iğnelenme şeklinde karakter gösterebilir. 3-5 dakika sürebileceği gibi 20-30 dakika arasında da devam edebilir. Omuza, çeneye, sol elin parmaklarına kadar yayılabilir, sırtı vurabilir. Bulantı, kusma, terleme, ölüm korkusunun eşlik ettiği bir panik görünümü vardır. Ağrı hareket ettikçe artabildiği gibi dinlenince geçebilir.”

Ağrının kalp krizi belirtisi olduğu tespit edilmesiyle birlikte hastanın vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna naklinin yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Akın, ” Hemen 112 acil çağrıdan hastanın durumuyla ilgili bilgi aktarımı yapılmalı ve ambulans gelinceye kadar hastanın hareket ettirilmemesi, odasının havalandırılması, hastanın üzerindeki giysilerin gevşetilerek, kravatının çıkarılması, başının hafif yukarıda yatmasının sağlanması önemlidir.” dedi.

Kalp krizine müdahalede yaşanan gecikmelerin, yüzde 58′inin hastaya bağlı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akın, “Gecikme süresi ortalama 4 saat sürebilmektedir. Oysa ilk 2 saatten sonra kalpteki hasar giderek artmaktadır. O halde ölümü engellemek, kalpte oluşacak zararı asgariye indirebilmek için hızlı tanı, hızlı hastaneye sevk ve acil bir şekilde tedaviye başlanması önem taşımaktadır” görüşünü bildirdi.

 

Kaynak : http://www.bilimseverler.com/2008/05/27/kalp-krizinde-erken-mudahale-onemli/

Bu yazı toplamda 4562, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

 
 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.