Büyük tansiyonun normal değerlerin altına inmesi, tehlike sinyali olarak değerlendiriliyor!
Halk arasında düşük tansiyon diye adlandırılan ‘Hipotansiyonun ortaya çıkmasında kalıtımsal özelliklerin yanı sıra sıvı, elektrolit kaybı, ishal ve stres etkili oluyor. Korku, kan görme, acı çekme, alkol alımının etkisiyle bayılmayla kendini gösteren ani tansiyon düşmesi ortaya çıkıyor. Düşük tansiyon ‘büyük tansiyonun 90 mmHg’nin altına düşmesi’ şeklinde değerlendiriliyor.
İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Acil Dahiliye Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Erk, hastalığın yüzde 1-2 oranında görüldüğünü belirterek baş dönmesi, baş ağrısı, halsizlik, kuvvetsizlik, depresyon hali ve bayılma şikayetlerine neden olduğunu söyledi.
Hastalığın ailevi etkenler dışında ciddi hastalıkların etkisiyle ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Erk, ‘Tedavi için bu ayırımın mutlaka yapılması gerekiyor. Etken olan hastalık, tedavi edildiğinde tansiyonun düşme şikayeti de ortadan kalkıyor. Ciddi bir hastalıkla beraber hipotansiyon uzun süre devam ederse hasta şoka ve komaya girebiliyor. Beyinde kalıcı hasarlar, felç, şuur kaybı, epilepsi nöbetlerine yol açabiliyor’ diye konuştu.
Acil durumda…
Doç. Dr. Osman Erk, ani olarak tansiyon düşüklüğün de kanın karın içi organlarında biriktiğini belirterek yapılması gerekenleri şöyle anlattı: ‘Hastanın bacakları yukarıya kaldırılmalı. Beyne ve kalbe kan gitmesi sağlanmalı. Bilinç bozukluğu varsa giderilmiş olur. Hasta tuz ve bol miktarda sıvı almalı.’ Erk, hipotansiyonla başa çıkarken nedene yönelik tedavinin uygulandığını kaydetti.
Değişken değerler
Tansiyon değerlerinin her zaman aynı olması gerekiyor düşüncesinin yanlış olduğunu belirten Erk, ‘Uykuda nabız yavaşlıyor. Stres, gerginliğin artmasıyla tansiyon yükselirken dinlenme anında düşme eğilimi içerisindedir. Tansiyon değerleri değişebilir. Şaşırtıcı bir sonuç değil, hastalar hemen panik olmamalı’ dedi. Efor ve stres anında tansiyon yükselmeyişinin kalp hastalıklarının habercisi olabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Osman Erk, ‘Efor testinde bu özellik aranır. Efor yaparken de tansiyon düşüyorsa koroner kalp ihtimali fazladır denebilir. Prostat hastalarında tansiyonun düştüğü görülebilir. Kana bakteri karışımıyla ortaya çıkan sepsis gibi ciddi enfeksiyon vakalarında, böbrek üstü bezlerinin yetersizliğinde, karın içi ya da dışarı kanamalarda tansiyon düşüklüğü ortaya çıkabiliyor’ diye konuştu.
Kaynak : http://onlinesaglik.blogspot.com/2007/11/hipotansiyon-dusuk-tansiyon.html
Bu yazı toplamda 4576, bugün ise 0 kez görüntülenmiş