RSS
 

1 milyon dolarlık teleskop

07 Dec

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi(TUG), gelecek yılın ortasında robotik özelliklere sahip, 1 metre ayna çaplı T100 adlı yeni bir teleskoba kavuşuyor.

DPT projesi çerçevesinde, ABD’de ACE firmasına yaptırılan ve maliyeti yaklaşık 1 milyon dolara ulaşan T100, gelecek yıl tamamlanacak ve tamamen Türk araştırmacılarının hizmetinde olacak.

T100 teleskobunun 6.85 metre çapında ve 2.5 ton ağırlığındaki kubbesi, üretici firmanın yüksek bedel istemesi üzerine TUG teknik ekibi tarafından kuruldu.

AA muhabirine bilgi veren TUG’da görevli Başuzman Dr. Tuncay Özışık, Antalya Saklıkent’te 2 bin 500 metre yükseklikteki Bakırlıtepe Zirvesinde kurulu olan TUG’un farklı amaçlı gözlemlere ayrılmış 3 teleskoba sahip olduğunu bildirdi.

Bunlar arasındaki 1,5 metre ayna çaplı RTT150 Teleskobunun, Türkiye’nin en büyük teleskobu olduğunu bildiren Özışık, ”Bu teleskop Türkiye ile Rusya arasında imzalanan bir protokol çerçevesinde Türk ve Rus araştırmacılar tarafından zaman paylaşımlı kullanılıyor. Durum böyle olunca birçok Türk araştırmacının projesine yeterli teleskop zamanı verilemiyor” dedi.

ROBOTİK ÖZELLİKLİ YENİ TELESKOP

Yeni kurulacak son teknoloji ürünü T100 adlı teleskobun tamamen Türk araştırmacıların hizmetinde olacağını kaydeden Özışık, ”T100 teleskobu sahip olduğu robotik özellikler nedeniyle araştırmacılar tarafından gerektiğinde uzaktan kullanılabilecek, modern alıcılarla donatılmış ve 1 metre ayna çaplı bir teleskop olacak” diye konuştu.

Özışık’ın verdiği bilgiye göre, T100 teleskobunun maliyeti yaklaşık 1 milyon dolar. Teleskobun yerleştirileceği bina, kubbesi, odak düzlemi alıcıları ve ek donanımları ile bu maliyet 1,5 milyon dolara ulaştı. T100’ün kubbe montajı 28 Ekimde, binası ise 28 Kasımda tamamlandı.

T100 teleskobunun, 6,85 metre çapında ve 2,5 ton ağırlığındaki kubbesi, ABD Ashdome firmasının Türkiye temsilcisinden satın alındı ve 18 Ekimde Gözlemevi’ne ulaştırıldı.

Özışık, üretici firma tarafından ayrıntılı montaj kılavuzunun prensip olarak verilmediğini belirterek, ”Kubbenin montajı için, ABD’den yüksek bedelli bir montaj ekibinin gelmesi gerektiği belirtildi. Bu tür çalışmalarda tecrübeli TUG teknik ekibi, firmanın kendisinin yapmakta ısrar ettiği kubbe montajını zorlu hava koşullarına rağmen özverili bir çalışma göstererek 4 gün gibi kısa bir sürede başarıyla tamamladı. TUG, Türkiye’de ilk defa bu boyutlarda bir teleskop kubbesi montajı için gerekli bilgi ve becerisinin varlığını ortaya koymuş oldu” diye konuştu.

Bu yazı toplamda 1572, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

 
 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.