RSS
 

2008 Pekin Otomobil Fuarı

13 Jul

Alman lüks otomobil üreticisi Audi’nin lüks kompakt SUV segmentine girişini müjdeleyen yeni SUV aracı Q5, 2008 Pekin Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı.

Güçlü tasarımı, quattro sürekli dört tekerlekten çekiş sistemi ve biri benzinli olmak üzere toplam üç farklı motor seçeneğiyle üretimine başlanacak olan Audi Q5, yaz aylarında Batı Avrupa pazarlarında satışa sunulmasının ardından yıl sonunda ülkemizde de Doğuş Otomotiv-Audi tarafından satışa sunulacak!

Audi‘nin “performans SUV“u olarak nitelendirdiği ve lüks kompakt SUV sınıfının en yeni üyesi Audi Q5′in dünya tanıtımı, 2008 Pekin Otomobil Fuarı‘nda gerçekleştirildi. Audi’nin SUV sınıfındaki ilk temsilcisi dinamik tasarımıyla olduğu kadar yürüyen aksam ve teknik özellikleriyle de sınıfının en sportif SUV’u olarak ön plana çıkan yeni Audi Q5, yaz aylarında Batı Avrupa pazarlarında satışa sunulmasının ardından yılsonunda da Doğuş Otomotiv-Audi tarafından Türkiye‘de de satışa sunulacak.

Audi Q5, sportif şıklığı ve boyutlarıyla dikkat çekmeyi başarıyor!

Audi Q5, güçlü ve sportif tasarımıyla olduğu kadar markanın yeni tasarım DNA’sını taşımasıyla da dikkatleri üstüne toplamayı başarıyor. Geniş tek çerçeveli ızgaranın iki yanında yer alan ve isteğe bağlı olarak LED gündüz aydınlatmasıyla donatılabilen farlar, gövde çizgileri ve genel hatlar ile geniş tekerlek yuvaları Audi Q5′i görselliğini göz alıcı kılmaya yetiyor. Bununla birlikte üçgen ve sivri köşeli far yapısı, Audi Q5′le birlikte ilk kez hayata geçiriliyor. İsteğe bağlı olarak LED teknolojisiyle de donatılabilen arka farlara ek olarak alüminyum bagaj kapısının ve D sütunun tasarımı, Audi Q5′in arka bölümünde dikkat çeken görsel detaylar arasında yer alıyor.

Sadece 1.65 metrelik yükseklik değerine sahip olmasının yanı sıra 4.63 metre uzunluğa ve 1.88 metre genişliğe sahip Audi Q5, rakiplerine göre daha sportif ölçüleriyle de ön plana çıkıyor. Özellikle aerodinamik dış tasarımın ve boyutlarının etkisi sayesinde sınıfı içinde referans noktası sayılan 0.33 rüzgar direnç katsayısı, Audi Q5′in fark yaratan bir özelliği olarak dikkat çekiyor. Ayrıca Audi Q5 en yüksek standartlarda güvenlik unsurları ile üretilmiştir. Gövdesinin büyük kısmı yüksek dayanıklı çelikten üretilen Q5′de azaltılan araç ağırlığına rağmen, çarpma güvenliği, sertlik ve titreşim açısından geliştirilmiştir.

Audi’nin yüksek standartlarında kaliteli ve geniş iç mekân!

Audi Q5′e sınıfının en uzun aks mesafesine sahip aracı unvanını kazandıran 2.81 metrelik aks mesafesi ise aynı zamanda kabin içinde geniş bir iç mekân elde edilebilmesine de imkân sağlıyor. Audi Q5, sınıfında çığır açarak en sportif, rahat ve aktivite kullanımına uygun maksimum fonksiyonelliği sunar. Esnek şekilde ayarlanabilen ve ergonomik tasarımlı koltuklarda 5 kişiye rahat bir yaşam alanı sunan Audi Q5′in arka koltuklarının sırt açıları ayarlanabilir yapısıyla dikkat çekiyor. Arka koltuklar dik konumda 540 litrelik geni bir bagaj hacmi sunan Audi Q5′in arka koltukları katlandığında ise bu değer 1560 litreye yükseltilebiliyor. Bununla birlikte “Arka koltuk sırası plus” adı verilen bir özellik sayesinde arka koltuk sırasının 100 mm ileri kaydırılabilir hale gelmesiyle uzunlamasına yükler için daha fazla yer sağlanması hedefleniyor. Araç içi bölme, bardak/şişe tutucular ve araç içi prizlerle donatılan Audi Q5′te isteğe bağlı olarak içecekleri sıcak ya da soğuk tutan klima kontrollü bardak tutucu gibi konfor donanımı yer alıyor. Audi’nin yüksek kalite standartlarını yansıtan iç mekânda yer alan sürücü odaklı kokpitte elektromekanik park freni, yeni nesil anahtar, klima kontrol sistemi ve merkezi konumlu büyük monitör gibi unsurlar standart olarak sunuluyor.

Audi Q5′te biri benzinli olmak üzere toplam üç adet verimli ve güçlü motora yer veriliyor!

Üretim bandından biri benzinli olmak üzere toplam üç motor seçeneğiyle inecek Audi Q5′in turbo beslemeli tüm motor seçenekleri, geliştirilmiş yakıt verimliliği ve performans özellikleriyle ön plana çıkıyor. Firmanın ilk lüks kompakt SUV modelinin tek benzinli motor seçeneğini oluşturan 2.0 litrelik ödüllü TFSI motor, Audi Q5′in kaputu altında araca daha uygun bir çalışma performansına sahip olması için yeniden tasarlanmış. Turbo besleme, benzinli doğrudan püskürtme sistemi ve değişken supap kontrolü sağlayan “Audi supap kaldırma sistemi” gibi üç farklı ve modern teknolojiye sahip 4 silindirli motor, 211 HP güç üretecek biçimde modifiye edilmiş. Bununla birlikte Audi Q5 için 350 Nm’lik tork üreten 2.0 TFSI motor, aracın 0-100 km/s hızlanmasını 7.2 sn’de tamamlamasını sağlıyor. 100 km’deki ortalama 8.5 litre yakıt tüketimine sahip Audi Q5 2.0 TFSI, 222 km/s’lik son hıza erişebiliyor.

Yeni common-rail teknolojili 2.0 TDI motor ise 170 HP güç ve 350 Nm’lik tork üretirken, 100 km’de 6.7 litrelik yakıt tüketim değeriyle ön plana çıkıyor. Statik konumdan 100 km/s’ye 9.5 sn’de ulaşan Audi Q5 2.0 TDI, 204 km/s’lik sın hız değerine sahip. Audi Q5 motor yelpazesinin en güçlü ünitesi olarak dikkatleri çeken 3.0 TDI V6 motor ise 500 Nm’lik muhteşem tork değeriyle farklılığını net biçimde ortaya koyabiliyor. 240 HP’lik turbo dizel motorlu Audi Q5, 7.7 lt/100 km ortalama yakıt tüketiminin yanı sıra 225 km/s’lik son hızı ve 6.5 saniyelik 0-100 km/s performans değerleriyle göz kamaştırıyor.

Audi Q5 2.0 TDI’da ilk etapta sadece 6 ileri manuel şanzımana yer veren Alman üretici, 2.0 TFSI ve 3.0 TDI motor seçeneklerinde ise 7 ileri S tronic şanzımana yer veriyor. Audi Q5′te sunulan yedi ileri hızlı ve çift kavramalı şanzıman, 1 saniyeden çok kısa sürede vites değişimi sağlayabiliyor. Bununla birlikte Audi Q5′in sürücüsü, S tronic şanzımanın otomatik vites değişimini seçebileceği gibi direksiyon simidi üzerinde vites değişimi yapabilecek.

Yeni tip ön süspansiyon yerleşimi ve quattro dört tekerlekten çekiş teknolojisi!

Audi Q5′te de aktarma organındaki tamamlayıcı birimlerini farklı biçimde konumlandırıyor. Audi Q5′te de diferansiyeli doğrudan motorun arkasına ve debriyaj bölümünün önüne yerleştiren Audi mühendisleri, böylece ön aksın çok daha öne taşınmasına imkân vererek aks yükünün uygun biçimde dağıtılmasını sağlayabiliyorlar. Beş bağlantılı ön aks ve trapezoid bağlantılı arka aksa sahip Audi Q5, standart olarak quattro sürekli dört tekerlekten çekiş sistemiyle donatılmış olarak üretilecek. Normal yol koşullarında motorun ürettiği güç, ön ve arka akslara 40:60 oranında dağıtılıyor. Farklı ve zorlu koşullarda kimi zaman motorun ürettiği gücün % 65′ine kadarı ön aksa dağıtılabilirken, yine aynı şekilde % 85′e kadarı da arka aksa yönlendirilebiliyor.

Standart olarak 235/65 ebatlarında 17 inçlik lastiklerle donatılacak ve isteğe bağlı olarak 20 inç’e kadar jant opsiyonlarıyla müşterilerin ilgisine sunulaacak Audi Q5, yeniden tasarlanmış ESP sistemi ve onun alt destek sistemi ABS’nin off-road sürüşleri için özel ayarlı yapısıyla arazide de güvenli bir yapı sunacak. Standart olarak sunulan yokuş iniş kontrol sistemi, 30 km/s’nin altındaki hızlarda arazi inişlerini güvenli hale getirirken, yenilenen ABS sistemi ise sürüş yüzeyinin yoğunluğunu tanıyabilen yapısıyla dikkat çekiyor. Audi Q5′in ABS sistemi, kumlu, çakıllı veya taşlı yollara göre ideal çalışma yapısını düzenleyebiliyor. 31 derecelik tırmanma özelliğine sahip Audi Q5, 25 derecelik yaklaşma açısı ve 17.5 derecelik ayrılma açısı ile arazide güven veren bir sürüş desteği de sağlayabiliyor.

Audi Drive Select adı verilen yeni bir sistemi Q5′te de sunmaya başlayan Alman üretici, lüks kompakt SUV sınıfında eşi benzeri olmayan bir yeniliğe de imza atmış oluyor. Sistem,

otomobilin üzerinde yer alan çok sayıdaki teknik bileşenleri ve işlevleri, “Konfor”, “Otomatik” ve “Dinamik” modunda farklılaştırarak Q5′in değişken sürüş karakterlerine bürünmesine yardımcı oluyor. Bununla birlikte MMI ile donatılmış Q5 modellerinde ayrıca 4. bir mod olan “Bireysel” mod, direksiyon oranından, şanzıman değişim oranlarına, gaz pedalı tepkisi ve elektronik uyarlanabilen amortisör ayarlarına kadar toplam 24 farklı sürüş modu sunuyor.

İleri teknoloji ürünü destek sistemleri!

Audi’nin yeni performans SUV’u Q5, sekiz hoparlörlü bir multi-medya sistemiyle üretilecek. Bununla birlikte araçta Bluetooth’lu telefon, DVD sürücüsü, TV alıcısı, sesli kontrol sistemi, iPod ara yüzü ve Bang&Olufsen ses sistemi gibi donanım özellikleri de yer alacak. İleri teknoloji ürünü araç destek sistemleriyle de donatılabilecek olan Audi Q5′in özellikleri arasında arka görüş kameralı Audi geliştirilmiş park sistemi, Audi Lane Asist (Şerit Desteği Sistemi) ve Audi Side Assist (Yan Destek Sistemi) gibi unsurlar da yer alıyor. Önemli teknolojik güvenlik destek ünitesi olan Audi Lane Assist (Şerit Destek Sistemi) ise 65 km/s’nin üstündeki hızlarda aracın seçilen şeridin dışına kontrolsüz çıkma eğilimi gösterdiği durumlarda sürücüyü uyarıyor. Audi Side Asist (Yan Destek Sistemi) ise yine çalışma prensibini akıllı radar teknolojisinden alıyor. Şerit değiştirmeler için tasarlanan sistem, otomobilin arkasında 50 metreye kadar uzağını tarayarak olası tehlikeleri en aza indirgiyor.

Kaynak : http://www.bilimseverler.com/2008/05/14/2008-pekin-otomobil-fuari/

Bu yazı toplamda 5383, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

 
 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.