RSS
 

Kuzey Kutbu buzsuz kalabilir

13 Jul
\kuzey-kutbu_b Kuzey Kutbu buzsuz kalabilir\Kuzey Kutup noktasındaki buzullar tarihte ilk kez tamamen eriyebilir…

Küresel ısınmanın, gözle görülebilir sonuçlarından biri de buzulların erimesi. Uzmanlar, yazın sıcak geçmesi halinde, geçen kış oluşan ince buz tabakasının eriyeceğini ve Kuzey Kutbu’na insanlık tarihinde ilk kez gemiyle seyahat edilebileceğini belirtiyor.

Küresel ısınma, kutuplardaki buzulların tahmin edilenden hızlı bir şekilde erimesine yol açıyor. İngiliz Independent gazetesi de, manşetten duyurduğu haberinde, bu soruna dikkat çekiyor.

Haberde, bu yaz, insanlık tarihinde ilk kez Kuzey Kutup noktasında buz kalmayabileceği uyarısında bulunuluyor.
Bilimadamları, kutupta oluşumu yıllar süren kalın buz tabakalarının yanı sıra kış aylarında oluşan ince bir tabakanın da bulunduğunu hatırlatıyor ve Kuzey Kutup noktasını da kaplayan bu ince tabakanın, bu yaz tamamen eriyebileceğini belirtiyor.

GEMİYLE ULAŞMAK MÜMKÜN OLABİLECEK
Bunun Temmuz ve Ağustos’ta yaşanacak sıcaklığa bağlı olduğuna değinen uzmanlara göre, eğer ince buz tabakası tamamen erirse, ilk kez açık denizlerden Kuzey Kutbu’na gemiyle ulaşmak mümkün olabilecek.

EN DRAMATİK VE KAYGI VERİCİ ÖRNEK
Bilimadamları, Kuzey Kutup noktasında buz kalmamasının küresel ısınmanın etkilerine ilişkin en dramatik ve kaygı verici örneği oluşturacağını vurguluyor.

Kaynak : http://www.bilimseverler.com/2008/06/28/kuzey-kutbu-buzsuz-kalabilir/

Bu yazı toplamda 2157, bugün ise 0 kez görüntülenmiş

 
1 Comment

Posted in TEKNOLOJİ

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

  1. Pinkflod

    29 July 2014 at 2:59 pm

    Evet, yalnız Batı Rusya’ya(Doğu Avrupa’ya) değil; daha da doğuya ,Sibirya ie7lerine kae7ması da mfcmkfcn. YB’nin soğuktan oluşumundan pek emin değilim, mekanizmanın net ve belli bir sfcre ie7inde eilkti olduğu tfcm f6rneklerde, mekanizmanın doğusunda o bf6lgede bir YB alanı beraberinde oluşuyor. Bazen gfcneyden Azor kf6kenli, bazen de kuzeyden oraya başka bir YB konumlanabiliyor. 28 Aralık 2010 (en sondaki) f6rneğine bakın, soldaki haritada İtalya’nın kuzeyinde zayıf bir YB alanı var. 5 Ocak 2011 haritasında ise Balkanlara gelmiş ve merkezi genişleyerek biraz da kuzeye e7ıkmış 1950 f6rneğinde ise, aslında yukardan geliyor.Bu yazı ie7in yapmış olduğum incelemeleri, NAO’nun eğilimine olan aşırı bağımlılığımızı kırmak ie7in yaptım.